zaterdag 5 december 2015

In Zeven Plaatjes (7)De wereld achter onze denkwijze blijkt zeer wonderlijk te zijn- zelfs absurd.

Want vervalt de wet van identiteit, dan kan alles 'zomaar' ontstaan; en vervalt de wet van 't uitgesloten derde, dan zijn er meer verschijnselen dan wij ooit kunnen beschrijven met behulp van zelfs onze meest fantastische denkbeelden: de werkelijkheid is onbepaald; en vervalt de wet van non-contradictie, dan is er voor elke wereld een andere wereld waarmee hij onverenigbaar is, voor elk 'verhaal' een ander 'verhaal' dat er niet mee rijmt.

Deze wereld is voor ons volslagen 'absurd'; het is een wereld die we nooit kunnen controleren of begrijpen.

In deze wereld kan alles bestaan, zomaar; en het bestaan van 't ene, sluit het andere niet uit; en niets is gek genoeg, want alles is onbepaald.

Het spreekt voor zich dat als de contouren van deze wereld zichtbaar worden als onze denkwijze vervalt, dat we dan geen goede reden hebben om niet religieus te zijn of in God te geloven.

3 opmerkingen:

Egbert zei

@Jan dat logisch lineaire denken vervalt immers al als we dromen, waarin de meest bizarre gebeurtenissen zich voltrekken, omdat (let wel!) de hersengebieden die de logische informatieverwerking verzorgen minder actief zijn,
doel je misschien daarop.

Jan-Auke Riemersma zei

Egbert, ja: dat zou wel eens waar kunnen zijn (ik zou er even wat beschrijvingen van dromen bij moeten hebben). In ieder geval veranderen in mijn dromen dingen constant en zomaar. Dat is in ieder geval al een duidelijk niet-logisch element: in een dergelijke wereld zouden we ons fysiek niet kunnen handhaven. Het is verleidelijk om te denken dat een niet-logische wereld dan ook louter bereikbaar is voor de (immateriele) geest.

Egbert zei

@Jan, ik denk dat de niet logische wereld al zetelt in de diepe spelonken van je onbewuste.
Behalve door het dromen kun je er ook in aanraking mee komen tijdens een diepe meditatieve staat.