zaterdag 28 november 2015

Aldus Feynman

Subatomaire deeltjes gedragen zich niet als golven, niet als deeltjes, niet als wolken, of biljartballen, of gewichten aan veren, of als iets wat je ooit gezien hebt (geciteerd in: Cox & Foreshaw, The Quantum Universe).

2 opmerkingen:

Bert Morrien zei

Nou èn?

Er zijn zoveel dingen die we wel kunnen meten maar waarvan we ons geen voorstelling kunnen maken. De meeste mensen kunnen zich wel een regenboog voorstellen maar realiseren zich niet dat ze hier maar een zeer klein deel van het elektromagnetische stralingsbeeld waar dit verschijnsel mee samenhangt kunnen waarnemen. Licht gedraagt zich feitelijk net zo als subatomaire deeltjes, zij het dat fotonen geen restmassa hebben. Blijkbaar is het niet zo'n grote handicap wanneer we ergens geen voorstelling van kunnen maken, zolang we maar instrumenten kunnen maken die dit wel kunnen en het resultaat daarvan aan ons kunnen rapporteren. Het lijkt me zinloos om ergens een voorstelling van te maken als dar in principe niet mogelijk is. De kleur van elektromagnetische straling met een golflengte van 200 nanometer bestaat niet, dus die zullen we nooit zien.

Anoniem zei

Naar mijn mening is het voor religie niet mogelijk om een verzameling van metafysische ideeën op te stellen waarvan je kunt garanderen dat ze niet in conflict komen met een voortdurend evoluerende wetenschap richting het onbekende. [Richard Feynman] (Mijn vertaling)
Kees